Suder

Suderen går på latin under navnet Tinca tinca. Den går også under navnet “Mosens skraldemand”, da den er kendt for at spise mosens forrådnede planter.

Derudover består føden som regel også af snegle, dafnier og muslinger. Suderen er en grøn karpefisk, og er en af de lettest genkendelige europæiske karpefisk.

Dens kraftige runde finner, samt den olivengrønne farve med et gyldent skær, gør den opsigtsvækkende blandt dens kollegaer.

Suderen lever tæt ved bunden i både søer og moser. Den bevæger sig typisk mellem vandets planter, siv, åkandestængler og nedsunkne grene. I gamle dage gik der en røverhistorie om suderen, som fortalte, at den var fiskeverdenens omvandrende medicinalmand.

Den lod andre fisk gnide sig op af den, hvilket eftersigende skulle hele fiskens sår. Dette gjorde den for at holde sig gode venner med fjenderne, og undgå at blive spist. Dog er dette modbevist ved at gedden finder den yderste velsmagende.

En suder beregnes som regel ikke for en spisefisk, da dens færden i mudderet vande kan give en mudderet bismag i kødet. Selvom denne bismag skulle forsvinde, så er smagen stadig ikke noget at råbe hurra for.

Den findes i det meste af Danmark, og kan snildt leve i mere iltfattige vande. Suderens maksimale størrelse er omkring 70 centimeter, mens vægten ikke er set over 4,925 kg på dansk grund.

Gydningsperioden ligger i sommermånederne, da det kræver en vandtemperatur på små 20 grader. Den bliver kønsmoden i tre-fire års alderen, hvilket giver dem en størrelse på omkring 25 centimeter, når det sker.

Legen finder sted på lavt vand bland vegetation, og frigiver som oftest op imod hele én million æg. Efter en lille uges tid udklækkes æggene, og hvis vandet ikke er oppe på de 20 grader, så har ynglet en ringe chance for at overleve.

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer