Stalling

Stallingen er et medlem af laksefamilien. På latin går den under navnet Thymallus thymallus, og den er udbredt hele vejen igennem det nordlige Europa.

Kendetegnet hos stallingen er dens høje og lange rygfinne, som sjældent er set hos andre fisk. Munden er lille og spids, og har samtidig et lille svagt underbid.

Den har også store skæl hele vejen ned langs kroppen.   Stallingen er en udbredt spisefisk herhjemme. Den opnår typisk en vægt på omkring 0,5-1 kg, samt en længde på 40-50 centimeter.

Når føden skal i hus, så står menuen som regel på orme, snegle, tanglopper, insekter, døgn- og vårfluelarver. I og med den spiser insekter, så gør det den til en udbredt favorit blandt fluefiskere, da insekter flyder oven på vandet.

Selvom stallingen ellers smager fantastisk, så er det overraskende sjældent, at den kan findes på disken hos fiskehandleren. Det er en mere sjælden fisk, og den er ikke tit på lager.

Når den rammer yngletiden, så forandrer kroppens farver sig stille og roligt. Kroppen får en gylden farve, mens rygfinnen bliver rød. Gydningsperioden finder sted tidligt på foråret, og foregår på lavt vand med enten sand- eller grusbund.

One Response to “Stalling”

  • Jørgen L. Paustian says:

    Grunden til at den er sjælen i køledisken hos fiskehandleren er den holdbarhed som ikke overstiger 24 timer. Den skal helst spises inden for få timer. Det latinske navn hentyder til timian, pga. smagen.
    Større Stallinger over 1 kg. kaldes for blåmænd, pga. farveskæret i skællene.
    Det er sjældent at den kan fanges på spinder og kun blåmænd, til gengæld er det flue eller orm at foretrække. Det er meget sky fisk og finndes kun i ca. 4 til åer i Danmark.

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer