Slethvar

Slethvar, som på latin går under navnet “Scophthalmus rhombus”, er en fladfisk. Den minder meget om pighvarren, men forskellen er, at slethvarren er meget mere glat at røre ved, hvorimod pighvarren er meget ru, hvilket blandt andet skyldtes benknuder.

Samtidig er den også venstrevendt ligesom pighvarren. Dog er er den meget tyndere, og samtidig lidt mere grålig i farven. Her i Danmark kan den mest af alt findes i Østersøen, samt rundt omkring Bornholm.

Her lever den på en dybde på omkring 5-50 meter. Den holder samtidig til på sandbunde, hvor den kan grave sig ned og være skjult.

Kan kamuflere sig

Et andet område hvor slethvarren ligner pighvarren er på dens utrolige kamuflage teknik. Slethvarren er også i stand til at kunne kamuflere sig, og falde virkelig godt ind i dens omgivelser, så den undgår eventuelle farer.

Udover på sandbunden, så benytter den sig også meget af dette trick, hvis den skulle bevæge sig væk fra sandbunden en sjælden gang. På den måde kan den undgå sin fjender i ukendte farevande.

Slethvarren kan nogle gange blive helt op til 75 centimeter lange. Dog ser vi ikke disse størrelser herhjemme, da man skal et godt stykke væk fra Danmarks kyster for at finde sådan nogle krabater.

Nej, herhjemme bliver de kun omkring 60 centimeter lange, og det er kun hvis det er rigtig store. Det mindste fangstmål ligger på 30 centimeter.

Serveret som pighvar

Mange gange forveksler kokken med vilje pighvarren med slethvarren. Dette sker, fordi slethvarren er en langt billigere fisk at købe hjem, hvorimod pighvarren har en langt højere markedsværdi. Da de to fisk ligner hinanden så meget, som de gør, så reklamere kokkene tit for slethvarren, ved at sælge og servere den som pighvar.

Slethvarren bliver faktisk ikke kønsmoden når den har ramt en bestemt alder. Derimod bliver den kønsmoden, når den har rundet de 25-30 centimeter i fuld længde. Når gydningsperioden så sætter i gang i forårs- og sommermånederne, så gyder den op til 800.000 æg.

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer