Skrubbe

Skrubben, som på latin går under navnet “Platichthys flesus”, er en meget udbredt fladfisk herhjemme. Det er en højrevendt fladfisk, som er med i rødspættefamilien, som også går under navnet flynderfamilien. Selve skrubberne kan også blive kaldt flyndere i dagligt tale blandt fiskerne.

Hvis du selv vil på jagt efter sådan en sag, så er den ikke særlig populær i Nordsøen. Derimod foretrækker den vande med lavere saltindhold, så der er større mulighed for at finde denne fladfisk i vande som Kattegat, Østersøen eller Rinkøbing Fjord, hvor den er meget udbredt.

Da skrubben også har små røde prikker på oversiden, så kan den let forveksles med rødspætten. Dog kan man let kende forskel på disse, hvis du en dag skulle stå med en i hånden, da skrubbens overlade er meget mere ru. Der findes dog blandinger mellem skrubber og rødspætter, som går under navnet “leps”.

Foretrækker sand

Da skrubben er en fladfisk, så graver den sig selvfølgelig også ned for at undgå sine fjender. Den lever i tidevandszoner ned til 100 meters dybde. Skrubben bryder sig ikke om hårde bunde, eller bunde med sten. Derimod kan den godt lide at bevæge sig på sandbunde eller bunde med mudder.

Når skrubben bevæger sig rundt i ferskvand, så har den en tendens til at spise små insekter. Når den derimod bevæger sig i saltvand, så konsumere den alt fra orme, slangestjerne og muslinger til mindre fisk og krebsdyr. Når den fanges herhjemme, så foregår det som regel med trawl- ruser eller garnfiskeri.

En fredet fisk

Når skrubben er med rogn, så er det en fredet fisk. Når gydningsperioden har fundet sted, så bliver skrubben tit og ofte magre, og dermed ikke en særlig god spisefisk. Den gyder om foråret i februar til maj måned. Hvis den er med rogn, er den fredet fra 1. februar til og med 30. april..

Mindstemålet på skrubben kan variere alt efter hvor du fisker den. Det veksler i mellem 18 og 25,5 centimeter. Den maximale størrelse er omkring 50 centimeter, mens vægten højst kan ramme tre kg.

Dog skal du ikke være bange for at sætte tænderne i skrubben inden gydningsperioden, da den er meget velsmagende inden det sker.

One Response to “Skrubbe”

  • Bang says:

    Vi har købt nogle skrubber hos fiskemanden på torvet her i begyndelsen af december.
    Skrubberne var fulde af rogn – der er næsten mere rogn end kød!
    Kan det være rigtigt?
    Eller har de været frosset?
    Fiskehandleren sagde, at vi kunne fryse dem.

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Seneste søgninger
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer