Rødtunge
Rødtungen er en meget lille fladfisk, som er et fornemt medlem af rødspættefamilien. Den har en oval form, hvor hovedet er markant lille. Munden har store læber, som er en kende fremskudt. Rødtungens skind er er brunligt på øjensiden, samt helt hvid på blindsiden.
Den går også under det latinske navn “Microstomus kitt” som også indikere rødtungens lidt lille skikkelse. De største rødtunger kan blive op til små 65 centimeter, og samtidig få en vægt på omkring to kg.
Dog er det meget sjældent vi ser de mål herhjemme. De liggeroftest på omkring de 30 centimeter når de bliver fanget. Mindstemålet er 26 centimeter.
En hård bund
Rødtungen befærder sig oftest kun på en hård bund. Dog svømmer de også nogen gange rundt ved steder med skalgrus. De kan leve på alt imellem 10 og 250 meters dybde, og er meget udbredt omkring Færøerne, England samt op omkring den jyske vestkyst.
Når den fanges op i industrifangst, så sker dette typisk med trawl- eller garnfiskeri. Når rødtungen skal have noget godt til ganen, så svømmer den som regel efter børsteorme. Dog kan den dog også godt lokkes af rejer, snegle og muslinger.
Selvom den har sæson hele året rundt, så bliver den oftest fisket i vintermånederne.
En sød fisk
Når det kommer til den gastronomiske del, så er rødtungen specielt kendt for dens sødlige smag i kødet. Selvom den mest fanges i vinterperioden, så topper spisekvaliteten omkring oktober og november måned.
Den kan både koges, dampes samt grilles, hvorefter smagen stadig er i top. Det er en virkelig populær spise her i Danmark, som dog ikke er det eneste sted med en stor tiltræng til den lille sag. I Belgien er den nemlig også kendt som en super velsmagende delikatesse.
Rødtungen er endnu et eksempel på en fiskeart, hvor hunnerne bliver større end hannerne. Den bliver kønsmoden omkring tre-fire års alderen. Gydningsperioden er forholdsvis lang, og finder sted i den lange periode mellem april og oktober måned. Hele processen foregår på alt imellem 40 og 100 meters dybde.