Rødspætte

De fleste danskere har stiftet bekendtskab med rødspætten. Det er typisk rødspætter, der i daglig tale blot kaldes ‘fiskefilletter’, paneres og steges. Men før man kan komme rødspætten i rast og smide den på panden, skal den på krogen.

Der er rigtig gode muligheder for at fange rødspætter eller ‘pleuronectes platessa‘, som den hedder på latin, i de danske farvande.

Rødspætter i Danmark

Rødspætten lever overalt i de danske farvande. Man kan fange rødspætter meget tæt på kysten, men samtidig også midt ude på havet. Helt ned til 50 meters dybde, kan man finde rødspætter, så mulighederne er gode overalt i Danmark.

De yngste rødspætter lever typisk på lavt vand, hvorefter de med alderen trækker længere ud i havet. Rødspætten har den egenskab, at den graver sig ned i sandbunden. Det er der flere grunde til; åbenlyst er det jo en snedig måde at gemme sig for sine fjender, der bl.a. tæller torsk og krabber. Men det er ikke udelukkende for at forsvare livet – på bunden lever rødspættens føde nemlig også.

Rødspætter spiser primært børsteorme, der lever i sandbunden. Det er derfor ikke unaturligt at opleve rødspætter på strande, hvor badende gæster forlyster sig.

Derfor er det muligt at gå ned på den lokale badebro, kaste snøren ud og håbe på bid. Hvis man vil fange rødspætter og trække en god flok i land, er det dog en god idé at tage ud i båd. På dybt vand er chancen for at fange rødspætter nemlig større – ingen tvivl om det.

 

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer