Regnbueørred-steelhead

Regnbueørred, eller på latin “Oncorhynchus mykiss”, har et helt specielt kendetegn. Ned langs kropsiderne finder man nemlig et solidt, skinnende rødviolet farve. Det er der ikke mange andre fisk herhjemme der har. Det er også herfra man har fået inspiration til fiskens danske navn, nemlig en regnbueørred.

Regnbueørreden stammer oprindeligt fra det amerikanske. I løbet af de seneste 150 år har der så foregået organiseret udsætning, som har gjort fisken rimelig populær hele jorden rundt. Der findes ikke nogen minimum størrelse på regnbueørreden før den må fanges.

Normalt har de en maksimal længde på 75 centimeter, samt en max vægt på 9 kg.

Dambruget  

Her i Danmark har vi været utrolig gode til at opdrætte regnbueørreder ved hjælp af dambrug. Dambrug er et specielt anlæg man bruger til at opdrætte fisk.

Her i Danmark opdrætter vi regnbueørreder til konsum. Samtidig opdrætter vi bæk- og havørreder til, samt laks til udsætning i naturen.

Man kan få regnbueørreder fra dambrug hele året rundt, men hvis man skal have dem, når spisekvaliteten er i top, så kan dette anbefales i august og september måned. Det er en meget velsmagende fisk med lyserødt og fast kød.

Grunden til den rødviolette farve skyldes ganske simpelt farvestoffet i regnbueørredens føde. Og da dens føde primært består af skaldyr, så har den tage farveforandring derefter.

Gydning giver farve  

Når regnbueørreden mister sin utrolig flotte farve ned langs siden, så skyldes dette i langt de fleste tilfælde, at de har opholdt sig for længe i saltvand. Når dette sker, så går den som regel under navnet “steelhead”.

Når fisken derimod går hen imod sin gydningsperiode, så blomstrer farverne op, og springer virkelig i øjnene under hele den proces.

Hannerne bliver kønsmodne når de har rundet de 1-2 år. Hunnerne bliver derimod først kønsmodne, når de har et yderligere år på bagen. Da de fleste regnbueørreder herhjemme lever i dambrug, så kan man selv tilpasse hvornår de skal gå i gang med denne proces.

Hvis der derimod er tale om de regnbueørreder der lever i åbent vand, så sker gydningen som regel fra marts til maj måned.

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer