Pighvar

Pighvarren er en fladfisk. Med dens næsten cirkelrunde form, samt venstrevendt ansigt er det en meget let genkendelig fladfisk. Selve øjensiden har ingen skæl, men derimod en lang række benknuder.

På latin går pighvarren under navnet “Psetta maxima”. På den blinde side er kroppen hvid, mens øjensiden tager farve efter bunden.

Når pighvarren er en fladfisk, så lever den selvfølgelig det meste af tiden på bunden af havet. Den lever som regel på vanddybder mellem 20 og 70 meter. Det er ikke en sjælden fladfisk at støde på herhjemme, da den er meget populær i de skandinaviske farvande.

En meter lang fladfisk

Pighvarren får normalt en størrelse på små 50-60 centimeter. Flere gange kan den dog være mindre, men herhjemme ser vi dem typiske med en længde på en halv meters penge. Dog kan den gå hen og blive helt op til en meter lang,men det er et meget sjældent syn herhjemme, da vi ikke lader dem leve i så lang tid, så den kan nå at blive en meter lang.

Pighvarren er meget velsmagende, så er det en meget værdifuld bifangst under trawl og linefiskeri. Fiskeriet er dog begrænset i kvoter, som så mange andre værdifulde spisefisk. Mindstemålet på fladfisken er 30 centimeter.

Opdrættet i New Zealand  

Indenfor de senere år har man med succes opdrættet pighvarrer i New Zealand. Samme trick prøvede man også i Det kapiske hav, som ligger på grænsen mellem Europa og Asien, men dette var dog uden held.

Når pighvarren skal drive arten videre, så foregår det i både forårs- og sommermånederne. Hunnen gyder op til hele 15 millioner æg, hvilket som regel sker når den har rundet de fem års levetid.

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer