Multe

En multe, eller på latin “Chelon labrosus”, er ikke en fisk du støder på hverdag i de danske farevande. Faktisk har du kun mulighed for at møde multen i de danske sommermåneder, da den plejer at slå sine folder i Danmark omkring juni til august.

Normalt lever den i middelhavsområdet, men når det så bliver sommer, så vandrer den stille og roligt nordpå, og lever et par måneder tæt ved den jyske vestkyst. Indimellem kommer den også ind i Kattegat.

Det er en pigfinnefisk, som mest af alt er kendt på sin utrolig store overlæbe. Den har cirka samme tykkelse som øjets diameter. Den voksne multe får sågar vortelignede knopper på overlæben, hvilket bestemt ikke gør den kønnere.

 

En sjælden vegetar  

Multen har en sjælden specialitet, hvilket er dens trang til vegetar føde. Den kan i sjældne tilfælde finde på at konsumere småfisk, men multen lever mest af alt af små plantedele, plankton og alger. Men hvis den kan undgå småfisk, så holder den sig til at være vegetar.

Multen kan maksimalt opnå en længde på omkring 80 centimeter. Indenfor den seneste årrække er man begyndt at hive multefisk op af vandet som ikke er ældre end et lille år gammel.

Det betyder derfor, at multen er begyndt at yngle heroppe nordpå. Den må åbenbart godt kunne lide at være her.

 

Velsmagende delikatesse  

Den tyklæbede multe er en meget velsmagende delikatesse. Kødet er både saftigt og fast, og er en utrolig populær spisefisk i det sydlige Europa. I Frankrig har man endda en tendens til at nedfryse multens æggestokke, da de er ingredienser i forskellige lokale specialiteter.

Det er en halvfed fisk, som blandt andet indeholder monoumættede og polyumættede fedtsyrer. Disse er sunde fedtsyrer, som vores krop helt bestemt kun er godt af at indtage. Den har sæson hele året rundt, så der er rig mulighed for at få smagt på denne lækkerbisken – specielt hvis man er på ferie i det sydlige Europa.

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer