Karusse

Karussen går på latin under navnet “Carassius carassius”. Karussens mest populære kendetegn er nok, at den ikke bliver særlig lang. Dog bliver kropshøjden rimelig stor i forhold til længden af fisken, og derfor kan den godt svømme rundt og ligne sådan en lille prop, med dens enorme højde i forhold til resten af kroppen.

Herhjemme i Danmark opleves karussen i to forskellige former. Den første er damkarussen, hvilket er en lille og spinkel udgave, som sjældent bliver længere end 20-25 centimeter. Den anden form for karusse der findes, er søkarussen.

Søkarussen har netop det kendetegn med at få en lang højere kropshøjde end længde. Samtidig bliver den generelt en del større end damkarussen. Søkarussen kan snildt snige sig op på 3 kg.

Den hårde type  

Der skal virkelig meget til, før karussen trækker sig tilbage, og bukker under for store og farlige udfordringer. Den kan sagtens overleve i meget beskidt og mudret vand, som egentlig ikke er noget særligt for karussen. Her kan den sagtens svømme rundt og overleve.

Karussen er en stimefisk. De er specielt populære i mindre vandhuller og andedamme, hvor man ofte kan støde på sådan en fætter. I de mindre damme kan den godt lide at bevæge sig nær grøde og siv.

Karussens farve kan let variere fra at være brungylden til at være olivengrøn.

Svær at fange  

Hvis man som lystfisker skulle være på jagt efter karussen, så kan det det meget nemt gå hen og blive en lettere hård opgave. Det kan dog godt lade sig gøre, men karussen er en af de hårdt kæmpende fisk, der ikke overgiver sig så let til krogen.

Dette skyldes, at den bider meget forsigtigt, og derfor ikke kan være så let at få fat i. Hvis du endelig skal på jagt efter denne hårdt kæmpende fisk, så kan det anbefales, at det gøres i løbet af forårsmånederne til og med sidst på sommeren.

Dog kan den sagtens fanges året rundt, men hvis du vil gøre det lettest for dig selv, så bør du gør efter den om sommeren.

Når karussen endelig gyder, så sker dette som regel i 4-5 års alderen, hvor den går hen og bliver kønsmoden. Gydningsperioden finder sted i løbet af sommermånederne, og i løbet af den proces gyder den op til omkring 150.000 æg.

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer