Karpe

Der findes rigtig mange forskellige slags karper. Skælkarpen er den mest normale karpe, og som navnet påpeger, så kan man kende den på dens skælbefængte krop.

Derudover kan man nævne spejl- og læderkarpen. Spejlkarpens kendetegn er de store, men trods alt meget få skæl over hele kroppen, hvorimod læderkarpen kendes på sine generelt små og få skæl.

En lineær spejlkarpe har lodrette streger ned langs siden, hvilket kendetegner denne relativt sjældne karpe. Græskarpen har fået navnet grundet dens grønlige farve, og samtidig har den et stort forbrug af planter, i og med den er planteæder.

Den oprindelige karpe

Den mest normale, og mest udbredte karpe vi kender, er den som går under det latinske navn ”Cyprinus carpio”. I sine første levedage slog den sine folder i Kina, hvorefter den blev importeret til Europa.

Her er den blevet en meget populær sportsfisk, som næsten er utilgivelig at slå ihjel blandt karpefiskerne. Dermed spises den stort set aldrig herhjemme.

Den kæmper en brav kamp, og lader sig ikke overgive lige med det samme. Den kæmper for sit liv, og dermed er det også lidt af en bedrift, når man fanger sig en karpe.

Det er virkelig en fisk som giver prestige at have fanget, og et mål for mange sportsfiskere.

Støvsugeren

Når karpen skal have noget indenbords, så åbner den simpelthen bare gabet op, og støvsuger bunden af vandet for alt godt fra havet. I blandt føden kan man eksempelvis finde snegle og muslinger, samt alger og planter.

Karpen gyder i sommermånederne, og kun når vandet har rundet ca. 18 grader gennemsnitlig over et par måneder. Når gydningen finder sted, så lægger karpen sine æg på relativt lavt vand, hvor der er tilgang til masser af sollys.

Æggene klæber sig fast til vandplanterne, og efter ca. en uges tid udklækkes æggene.

One Response to “Karpe”

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer