Hvilling

Hvilling er et af de sjovere navne blandt fiskene. Hvillingen hedder på latin “Merlangius merlangus”, og stammer fra den meget velkendte torskefamilie.

Den kendetegnes ved et mindre overbid, samt en lille sort plet som sidder ved brystfinnen. Samtidig har den tre rygfinner og to gatfinner, som også er kendetegnene på andre torskefisk. Hvillingen er ikke vellidt blandt mange fiskere, da den kan være møg irriterende under lystfiskeri.

Den har en tendens til at drille fiskerne ved at svømme hen og bide lidt i krogens madding, dog uden at komme op at slås med selve krogen. Så når man fisker steder hvor hvillingen holder til, så kan man altså let blive snydt, og tro at der er noget på krogen, uden der rent faktisk er det.

 

Alle dybder

Hvillingen er en fisk man kan støde på ved alle dybder. Man kan støde på torskefisken ved kun 10 meters dybde, samt hele vejen ned til 200 meters dybde. Derfor har den også en sød tand overfor dyr der lever på bunden af havet, deriblandt krebsdyr, småfisk, børsteorme samt blæksprutter når det er muligt.

Et sted man kan være heldig at støde på denne fisk er i Nordsøen. Her bliver den normalt max 40 centimeter lang, mens den andre steder kan blive helt op til 70 centimeter. Den må fanges hele året rundt, men smager dog bedst i oktober, november samt december måned.

Hvis du skal have sådan en fætter til aftensmad, så kan du eventuelt imitere vores engelsk venner og friturestege den. Den kan dog også sagtens steges normalt, samt koges.

 

Kan spise sig selv

Ligesom vi kender det hos kannibalerne, så kan hvillingen også finde på at spise sin egen art. Dog skal ofret helst være mindre end den selv, før den sætter tænderne i byttet.

Den har nemlig stor respekt for fisk der er større end den selv, samtidig med at den ikke laver sjov med havpattedyr som sæler og marsvin. Hvillingen bliver allerede kønsmoden når den bliver tre til fire år gammel.

Når gydningen så finder sted, så sker det som regel på en dybde mellem 30 og 100 meter. Når den danske udgave af hvillingen skal yngle, så plejer dette at ske i marts og april måned.

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer