Havtaske

Havtasken hører bestemt ikke blandt gruppen af de mere kønnere fisk i vandet. Den er derimod langtfra køn, og kælenavne som bredflab, gumminakke og Harley Davidson finder man meget nemt passende.

På latin går havtasken under navnet “Lophius piscatorius”. Man burde have medlidenhed med denne fisk, men der er virkelig en grund til, at den er en af verdens grimmeste fisk.

Den grimme sag har en maximal størrelse på halvanden meter, og en max vægt på ca. 35 kg. Den går under kategorien bundfisk, og kan leve på alverdens slags havbund ned til hele 600 meters dybde. Den er meget almindelig i det danske farevand indtil Øresund.

 

Glubsk ædedolk

Havtasken er kendt for at spise næsten alt hvad den kan komme i nærheden af. Det behøver næsten ikke engang have en puls, før havtasken kan finde på at spise den.

Når bredflaben skal have mad, så gør den faktisk næsten ikke nogen indsats for det. Den ligger helt stille på bunden, og bruger sin forreste rygfinne til at lokke maden til sig.

Når der så kommer fisk, krebsdyr, eller andre ting den kunne tænke sig at indtage, så skaber den et undertryk ved hjælp af gællelåget, og suger ofret ind i det store gab. Lidt brutalt, men den dovne fisk skulle nødigt lave mere end nødvendigt.

 

Gydningstiden

Når børnene skal til verden, så søger havtasken ned på hele 1800 meters dybde. Dette sker i forårsmånederne marts, april og maj. Her gyder den omkring en million æg, som herefter lægges i nogle lange slimbånd. De føres med strømmen, lige indtil de klækkes.

Fangstperioden foregår hele året rundt. Som spisefisk er denne grimme fisk også ganske dejlig. Det er ca. en tredjedel af fisken der spiselig, nemlig halen og kindkødet. Du kan tilberede den på mange måder. Heriblandt smager det dejligt at koge , stege, dampe eller grille den. Alle tingene kan anbefales.

Når fisken bliver hevet op af vandet, så sker dette ofte i sammenhæng med garn- eller krogfiskeri. Indimellem sker det også i forbindelse med trawlfiskeri. Det er en bifangst under alle disse processer.

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer