Havmus

Havmusen er en af de mere sjældne fisk herhjemme. På latin går den under navnet “Chimaera monstrosa”. Selvom det generelt er en meget lille fisk, så kan den faktisk blive helt op til 1,5 meter lang.

Dette er så godt nok inklusiv den lange tynde hale som havmusen har. Samtidig med, at den kan blive op til 150 centimeter, så kan den også veje hele 2,5 kg.

Havmusen har slet ingen værdi som en spisefisk. Den forekommer tit og ofte som en lille bifangst ved blandt andet rejetrawl. Den bliver ofte bare kasseret som en ubetydelig fisk, som ikke har noget nævneværdigt formål.

 

Kvinderne styrer

Selvom havmusen er en meget lille fisk, så er det nu engang hunnerne der er størst. Det er ofte dem som bliver de 1,5 meter lange og 2,5 kg tunge. Det sker ikke for hannerne, da de bliver markant mindre.

Den lille havmus findes blandt andet i Skagerrak og Kattegat. Derudover kan den findes i det østlige Atlanterhav, hele vejen fra Vestafrika til Nordnorge. Indimellem dukker den også op ved Island.

For at få fingre i en havmus, så skal man gerne ned på en dybde der hedder 300-500 meter. Under sommerperioden kan den dog findes oppe ved 40-100 meters dybde.

 

Børn skal der til

Når havmusen gyder, så foregår det i foråret. Hannerne har et kølleformet organ i panden, som under parringen bruges til at holde hunnerne fast. Selve æggene er små, aflange kapsler, som har en størrelse på ca. 17 centimeter gange tre centimeter.

Når ægget så klækker, så kommer disse 10-12 centimeter lange unger ud. Allerede udklækningen ligner de næsten de voksne fisk på en prik. Den eneste forskel er dog længden.

Maden skal jo også på bordet, og dette foregår helt nede på bunden af disse farevande. Havmusen har en nedadrettet mund, som den simpelthen støvsuger havbunden med. Den leder efter alle former for krebsdyr, småfisk, muslinger og meget andet.

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer