Havkat

Hvis du ikke er lystfisker, så ringer ordet havkat nok kun klokker inde i dit hoved, hvis du har set Flådens Friske Fyre fra 1965.

Havkatten, som på latin går under navnet “anarhichas lupus”, kan man faktisk finde hele vejen rundt om Danmark. Dog snæver antallet af havkatte ind, når vi når til den vestlige den af Østersøen.

Havkatten har øgenavnet “havets ulv”, fordi den simpelthen ser så skræmmende og frygtindgydende ud med dens store ondskabsfulde hoved. Det er en voldsom fisk, som kan blive op til hele 150 centimeter lang, og veje hele 24 kg.

Det er nok ikke sådan en man skal fiske efter, hvis det er første gang man prøver det. Den har meget kraftige kæbemuskler, hvilket gør den i stand til at knuse kranierne på mindre skaldyr, og simpelthen knuse muslinger før den sluger dem.

 

En halv kilometers dybde

Havkatten lever som regel på alt imellem 1 til 500 meters dybde. Så der er nu ingen chancer for, at du skulle komme op og toppes med sådan en størrelse når du bader.

Hvis du er på jagt efter at fange den, så bør du jage den fra februar til juli, da det er her den er nemmest at fange. Samtidig topper spisekvaliteten også april, maj og juni.

Havkatten bliver kønsmoden når den er omkring 6-7 år gammel. Når hunnen gyder, så lægger den op til hele 20.000 æg af gangen. Hele processen foregår som regel nede på 200 meters dybde, hvor den er vant til at færdes.

 

Havets ulv kan grilles

Som så mange andre fisk, så kan havkatten også spises. Hvis du ikke selv vælger at fange den, så kan den sagtens købes i enhver fiskeforretning. Den sælges som en koteletfisk, og den er virkelig en god fisk at smide på grillen når der virkelig skal hygges.

Havkatten spiser ofte hummere, og det menes, at indtaget af hummerkød bidrager til den virkelig gode smag, som en havkat nu engang har. Hertil kan du eventuelt serverer en omgang dejlige grøntsager, samt nogle nye og friske kartofler. Det skal nok sikre dig nogle point hos vennerne.

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer