Havål

Havålen, eller på latin “conger conger”, forbindes tit med den helt normale ål, som vi kender så godt herhjemme.

Den differentier sig dog på den måde, at den har et overbid, modsat den normale åls underbid. Samtidig befinder den sig også hele sit liv i havet, hvorimod den normale ferskvandsål findes rundt omkring i åer, søer og damme. Fælles for de to slags åle er dog, at de begge dør efter gydningen har fundet sted.

Havålen bliver som regel højst 180 centimeter lang, og kan opnå en vægt på over 50 kg. Den er den suverænt den største af alle de mange ålearter der findes.

 

Tilhænger af varme himmelstrøg

For at opleve en havål i Danmark, så skal man helst være aktiv ude på havet i sommermånederne. Havålen er en stor fan af de varme himmelstrøg, så hvis du endelig skulle være så heldig at fange en havål om vinteren, så er det højst sandsynligt en slatten og udmattet en af slagsen. Den trives simpelthen bare utrolig dårligt i koldt vand.

Når havålen skal noget mad i maven, så slipper den stort set altid af sted med, at spise alle slags fisk, bare de er mindre end den selv. Samtidig kan den rigtig godt lide blæksprutter, når disse kan fanges. Den æder sit bytte på samme måde som vi kender det fra slangen. Det den gør er simpelthen at sluge byttet helt. Rub og stub i en mundfuld.

 

En grufuld fødsel

Som enhver anden fisk, så skal ålen selvfølgelig også have børn. Havålen bliver først kønsmoden når den når en alder på 7-8 år. Når den så gyder, så lægger den op imod otte millioner æg. Dette sker som regel på en dybde mellem en-tre kilometer.

Det skræmmende ved sådan en proces er dog, at ålen går hen og sætter træskoene efter gydningen. Dette er lidt skræmmende at tænke på. De æg den har nået at lægge flyder med strømmen i efterfølgende en-to år. Herefter synker de lige så stille mod bunden, hvorefter udklækningen sker.

 

Havål i danske farvande

I Fiskeatlas’ database er der hele 172 registreringer af havål fanget i danske farvande. Nogle af registreringerne kan være af samme fisk. Der er 13 tidligere registreringer fra Øresund, som man kender til, og som man ved, er forskellige fangster.

Der er blandt andet taget en ved Hornbæk i 1835 på 11 kg, en ved Espergærde i 1837. Ved Kastrup blev der fanget en i 1915 fanget en og i 1930 blev der ved Vedbæk hevet en ind på omkring 20 kg.

I 1955 blev der fanget en havål på fem-seks kg, der blev genudsat i Køge å. Den blev dagen efter genfanget ved Karlstrup Strand. I 1965 blev der taget endnu en ved Amager og fra erhvervsfiskeren ved Mosede Havn er der rapporter om to havål i 1960’erne, samt en på omkring syv-otte kg fra omkring 1980, hvilket er den seneste fangst af havål i Øresund, bortset fra fangsten af en havål på 21 kg i 2014.

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer