Gråskalle

Gråskallen, eller bare skalle, går på latin under navnet Rutilus rutilus. Gråskallen er mest af alt kendt som en normal skidtfisk, der ikke har nogen yderligere værdi, hverken i spisekvalitet eller prisklasse.

Herhjemme i Danmark spiser vi den ikke, hvorimod den er vældig udbredt i Østeuropa.

Kendetegnet er dens til tider højrygget form, der giver gråskallen et meget særpræget udseende.

Til tider kan gråskallen fanges med en højde og vægt, der er langt udover det sædvanlige. Selvom den normalt kun opnår længder på op til 25 centimeter, så er det før set, at der er blevet fanget udgaver med en længde på helt op til 50 centimeter.

Det er noget af en størrelse for en normal skidtfisk. I overbefolkede områder bliver gråskallen som regel ikke mere end 10-15 centimeter, hvorimod den i normale omstændigheder opnår en længde på op til 25 centimeter.

Vægten ligger som regel et sted mellem 2-400g. Her kan der også være særlige tilfælde, hvor den vejer helt op til 1,5kg.

Gråskallen er en stimefisk, og befærder sig bedst i langsomt flydende vand. Den daglige kost består som regel af krebsdyr, snegle, insektlarver, andemad samt diverse blade, så som tusindblad og korsbladet.

Det er populært at smide majs eller orme på krogen, hvis man er på jagt efter at få en gråskalle hevet op.

Gydningsperioden finder sted i perioden mellem april og juni måned. Når legen finder sted, sker dette på lavt vand, når vandtemperaturen ligger på små 10 grader.

Hunnen gyder et sted mellem 5000-100000 æg. Disse æg er klæbrige, og sætter sig fast på vandplanter indtil udklækningen finder sted.

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer