Bækørred
Bækørreden går på latin under det lange navn “Salmo trutta fario”. Denne fisk befærder sig mest af alt i de rene danske vandløb der nu engang findes, hvor der tit og ofte er læ for strømmen. Bækørreden har den samme biologiske form som eksempelvis havørreden har.
Bækørreden er en meget langsomt voksende fisk, hvilket lægger et meget stort pres på fisken, da der ikke må fanges særlig mange af dem, før de er udgået i det danske vand.
Dette betyder også, at langt de fleste lystfiskere sætter bækørreden ud igen, hvis de endelig skulle være ude for at få en på krogen. Det giver samtidig noget at kunne komme tilbage efter næste gang.
Dog er der mange vandløb der allerede er blevet udtømt for bækørreder, da nogle fiskere ikke sætter dem ud igen.
Ikke en stor fisk
I de bedste danske åer kan bækørreden komme op og veje hele fire-fem kg. Dog er dette kun forbeholdt de bedste åer, og det er sjældent de rent faktisk rammer en så høj vægt. En normal bækørred topper kun de små 2,5 kg.
Mindstemålet på den er 30 centimeter, mens den i de færreste tilfælde topper en maksimal længde på 80 centimeter.
Kan sagtens spises
Selvom bestanden er relativ lav, så kan bækørreden sagtens spises. Den har sæson hele året rundt, men hvis du skal have den, når spisekvaliteten topper, så bør du gå efter den i perioden mellem maj og august måned.
Den minder meget og regnbueørreden, da kødet er en blanding mellem hudfarvet og svagt rosa. Hvis man har fået fingrene i en af de mindre bækørreder, så kan det anbefales at stege dem hele.
Hvis det derimod er en af de lidt større af slagsen, så kan man enten vælge af dampe dem, eller farsere dem. Begge ting kan anbefales med de lidt større fisk. Bækørreden er en halvfed fisk, som indeholder et højt antal D-vitaminer, mens den samtidig er rig på selen.