Ål i ferskvand

Hvis man nævner ålen overfor hvilken som helst dansker, så er der nok ikke mange, som er i tvivl om, hvordan den ser ud.

Vi kender alle til denne tynde, lange fisk, og har sikkert også alle smagt den med velbehag til aftensmaden.

Ålen er en glimrende spisefisk, som primært nydes som glasål i Frankrig og Spanien, hvorimod den herhjemme tit steges.

På latin går den lange, slimede fætter under navnet Anguilla anguilla. Ålen tager kun på jagt, når solen er gået ned. Menuen består ganske ofte af snegle og krebsdyr, samt rejer, småfisk og frøer.

Igennem sit liv befinder den sig i to stadier. Når den bliver født, og til og med seks-års alderen, går den under navnet gulål, grundet bugsidens gullige farve.

Fra seks år og op til omkring 16 års alderen ændre den kraftigt udseende. Farven ændres fra gul til sølvskinnende, hovedet bliver smallere, og øjnene bliver større. Efter denne ændring udvikling kalder man den for blankål.

Hannen bliver typisk en del mindre end hunnerne. Oftest ser man dem højst op til 50 centimeter lange, mens hunnerne typisk bliver set med en længde på ca. en meter. Vægten passerer meget sjældent 3,5 kg.

Når ålen er i blankålsstadiet, så bevæger den sig over Atlanten til Sargossahavet. Undervejs bliver ålen kønsmoden, og gyder når den når til Sargossahavet.

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Seneste søgninger
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer