Aborre

Næsten alle danskere kendder aborren, eller på latin ”Perca fluviatilis”. Aborren er da også en af de mest almindelige danske fisk, hvilket gør den til en yderst fanget art af de danske lystfiskere.

Hvis du selv vil på jagt efter aborren, så kan du tit og ofte være heldig med at finde den i små åer eller søer. Den elsker at svømme rundt mellem mange af søbundens planter, da den let kan finde småfisk og insekter som den kan spise.

Hvis du derimod er til de større vandarealer, så kan du også finde aborren svømmende rundt tæt ved vores kyster. Specielt ved Øresund kan der være mange af slagsen.

 

En halv meter

Aborren bliver ofte omkring 25-30 centimeter lange, hvis de har haft et helt almindeligt standard liv. Hvis den derimod har haft et godt og sundt liv, så kan den blive helt op til en halv meter.

Hvis en aborre har levet virkelig godt, og spist mere end rigeligt, så kan sådan en krabat komme op over to kg. Det er altså noget af en fisk, man lige pludselig kan få på krogen.

Den holder virkelig af at opholde sig i stimer. De følges tit sammen med andre aborrer der er på samme størrelse med den selv. De større aborrer jager ofte efter føde ude på det åbne vand, mens de mindre størrelser hygger sig inde ved vandplanterne. Der kan den finde føde som dyreplankton og tanglopper, mens den større aborre begynder at jage fisk.

 

Dagslyset er vigtigt

Aborren bruger ikke meget andet end synet til at jage med. De svømmer rundt og kigger efter maden, hvilket betyder, at den jager ude på det åbne vand om dagen.

Om natten, når mørket falder på, så lister den stille og rolig tilbage mod kysten igen. Dermed kan man ikke kalde dem et nat dyr på nogen måde, da de, ligesom os selv, kryber til køjs når lyset forsvinder.

Hannerne bliver som regel kønsmodne når de rammer to-tre års alderen. Dog går der lidt længere tid for hunnerne, som oftest ses kønsmodne når de er mellem tre og seks år. Hvis der er tale om en lille hun, så kan den lægge helt ned til 4000 æg, mens de store krabater på 25-30 centimeter kan nå helt op på 300.000 æg.

De gyder ved april måned, og frem til starten af maj. Når de har lagt æggene, så går der som regel mellem to og tre uger før ungerne begynder at kigge frem.

 

Aborren er en fantastisk spisefisk

Mange lystfiskere sætter alle de aborrer ud igen som de fanger, men hvis man tager et par stykker med hjem, så kan man få et helt fantastisk måltid. På panden med aborrerne, og de kan serveres med både diverse svampe, kartofler og grøntsager.

One Response to “Aborre”

 • Kim says:

  Hej 🙂

  Jeg søger en hjemmeside med en beskrivelse af ALLE de danske fisk, som lever i de danske søer, moser og så videre – ferskvand.
  Som indeholder billeder til identifikation af fisk, man har fanget.

  Jeg syntes denne side er en start, MEN savner dog noget billede materiale, grafisk eller foto og meget gerne begge dele.

  Men ellers en god side .

  Hilsen Kim Karlson.

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer